UA

Лекція Олексія Савченка «Орієнталізм, постколоніалізм, деколонізація. Мистецький та інтелектуальний вимір»

Олексій Савченко

Запрошуємо на лекцію Олексія Савченка «Орієнталізм, постколоніалізм, деколонізація. Мистецький та інтелектуальний вимір» в межах публічної програми до виставки номінант_ок премії Future Generation Art Prize 2024.
Подія відбудеться у середу 9 жовтня о 18:00 і проходитиме в просторі виставки на 5-му поверсі PinchukArtCentre.
Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією: https://forms.gle/Y4B8fnjPCTE9JmHq5 
Вступна лекція публічної програми до виставки Future Generation Art Prize 2024 буде присвячена темі деколоніальності, до якої звертається значна частина цьогорічних номінант_ок через різні аспекти та рівні. Зокрема, Іпех Нур і Бехбаатар Енхтур досліджують місцеві міфології, Чжан Сюй Жан аналізує взаємозв'язок локального і глобального, а Нолан Освальд Денніс розкриває питання деколонізації знань. Також Андрюс Арутюнян, Гіра Набі, Сіндзо Аанза та Вероніка Гапченко, порушують проблему “деколонізації природи” та критики екстрактивістської економіки.  Під час лекції з істориком та куратором Олексієм Савченком поговоримо про те:
● Чому уявлення про орієнталізм поступово змінилось від звиклої «моди на східне» в європейській літературі й мистецтві, до осмислення колоніальної природи знань про підкорені народи?● Що таке постколоніальна теорія? Коли і за яких обставин вона виникла?● Як колоніальність проявляється та відтворюється через мистецтво, навіть після завершення «колоніальної епохи»?● Що таке деколоніальний поворот та в чому полягає суть деколоніальних ініціатив?● Як сьогодні в музеях взаємодіють зі спадщиною корінних народів та втілюють деколоніальний досвід?
Про лектора: Олексій Савченко — кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Скарбниці Національного музею історії України, куратор виставки «Miras. Спадщина»; дослідник історії, культури кримських татар та спадщини польсько-литовських татар в Україні.

07.10.2024