UA

Лекція Оксани Довгополової «Дорожні мапи дезорієнтації: колективна пам’ять на розриві часу»

Запрошуємо на лекцію Оксани Довгополової «Дорожні мапи дезорієнтації: колективна пам’ять на розриві часу» в межах в публічної програми до персональної виставки Жанни Кадирової «Траєкторії польотів».
Подія проходитиме у середу, 8 листопада о 19:00 у просторі виставки на 4-му поверсі PinchukArtCentre.
Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією: https://forms.gle/HNrjr13sNLsYniNf9

Лекція Оксани Довгополової «Дорожні мапи дезорієнтації: колективна пам’ять на розриві часу»

В 90-ті роки 20 століття людство намагалося прощатися з історією. В 2001 році, 11 вересня, історія натякнула, що чутки про її смерть виявились дещо перебільшеними. Після 2014 українські художни_ці впевнено повідомили, що Велика Історія повернулася на наші терени. Дивовижним чином її повернення стало відчутним через розрив часу. З 18 століття історію вважали передбачуваним процесом, спрямованим в певному напрямку. А ми сьогодні опинилися на розриві. Звісно, таке вже бувало в світі, але досвід життя «на розриві часу» завжди унікальний. Ми всі «вилучаємо дані» з реальності в свій власний спосіб, впізнаючи кожен уламок по-новому, складаючи з цих уламків нову мапу буття.
Оксана Довгополова — кураторка платформи культури пам'яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво, докторка філософських наук, професорка кафедри філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. Працює з проблемами колективної пам'яті (локальний та регіональний вимір, підприємництво пам'яті, пропрацювання трагічного минулого тощо); дисертаційні роботи мали фокус на мапуванні соціального простору феноменами іншого, чужого та відторгненого. З 2014 почала працювати в полі публічної історії, меморіальних, дискусійних та художніх проєктах з фокусом на колективній пам'яті.

06.11.2023