UA

Лекція Марії Вторушиної «Влада тілесного»

Лекція Марії Вторушиної «Влада тілесного»

Запрошуємо на лекцію Марії Вторушиної «Влада тілесного» в межах публічної програми до виставки Дослідницької платформи PinchukArtCentre «Олександр Ройтбурд. Теорема влади».
Подія відбудеться у четвер 18 квітня о 19:00 у просторі виставки на 2-му поверсі PinchukArtCentre у форматі онлайн-включення лекторки.
Вхід вільний за попередньою реєстрацією: https://forms.gle/UYXHy5jN5h8L7S529 
Під час лекції поговоримо ● про патріархальне ставлення і емансипацію тіла в українській культурі;● які концепції тіла демонстрував у своїх роботах Олександр Ройтбурд; ● який вплив живопису на розуміння українського тіла у 90-х та “нульових” і як ми “читаємо” тіло у практиці Ройтбурда сьогодні.
Проживання і розуміння власного тіла з його емоціями, болем, бажаннями, хіттю і задоволенням — унікальний та суб'єктивний досвід. А от знання про тіло, і зокрема про те, якими є тіла інших, формуються культурою, державою, релігією. Олександр Ройтбурд працював з великим спектром соціальних концепцій та ідей, адже, як постмодерніст, він вів діалог з більшістю ключових мистецьких стилів. Тіла персонаж_ок Ройтбурда, інкарновані в максимальній живописній тілесності, переформатують ролі, надані їм культурами різних епох. Так, психоаналіз розуміє сексуальність як флюїдну і таку, що постійно зазнає метаморфоз. А в християнстві чи іудаїзмі секс чітко регламентований та здебільшого є чимось, за що треба відчувати провину чи сором. Для античної демократії тіло було втіленням сили, влади, і насолоди. Тоталітарний режим, натомість, знищує тілесну індивідуальність людини і регламентує бажання, інструменталізуючи тіло як частину колективного організму. В такому разі, як (само)ідентифікується тіло людини, яка зазнає впливів усіх цих конструкцій одночасно?
Лекторка: Марія Вторушина (вони/вона) — кураторка, дослідниця, авторка.

15.04.2024