UA

Лекція Іллі Левченка «Мистецтво в епоху критичної теорії. Та після неї»

4 жовтня в PinchukArtCentre відбулась лекція Іллі Левченка «Мистецтво в епоху критичної теорії. Та після неї» в рамках публічної програми до персональної виставки Жанни Кадирової «Траєкторії польотів».
Левченко Ілля – історик мистецтва, асистент кафедри історії мистецтв Київського національного університету імені Тараса Шевченка, куратор освітнього проєкту ГО “Музей сучасного мистецтва”.

Illustration

На лекції Ілля Левченко розповідав про вплив критичної теорії на мистецтво. Разом з учасниками події поговорили про:
● МножинністьПісля Першої світової війни мислення в категорії цілісності стає неможливим. У мистецтві це проявляється у відсутності єдиного стилю: коли ми говоримо про модернізм, маємо на увазі дуже багато різних явищ одночасно. Формується новий спосіб осмислення мистецтва, що пов’язаний з множинністю.
● Паралізуючу безплідністьТе, що раніше було критичним, викликало прийняття/неприйняття, стає нормативним. Формальне відтворення того, що вже вписане в колективний режим смаку – це паразитування і створення продукту, який сподобається більшості, але не викличе критичного сприйняття і, відповідно, не призведе до пошуку нового стану речей.
● Нових агентів в мистецтвіКуратор або художник зіштовхує в одному просторі роботи та ідеї різних часів, змінюючи наповнення твору і тим самим активізуючи його, роблячи знову плідним. Якщо класичному мистецтву була важлива лінійність, новий художник використовує анахронізм як метод.
● Про те, що естетика виганяється з мистецтваУ 60-ті роки мистецтво остаточно звертається до мови. Найважливіше відбувається в процесі гри між текстами і значеннями слів. За твором мистецтва тепер стоїть філософія і теорія конкретного художника. При цьому завжди залишається простір для привнесення глядачем свого досвіду в текст/твір та власної інтерпретації.
● Трансформуючу сутність мистецтваВід 1989-90-х років мистецтво стає ареною політичного та соціального активізму. Художники деформують реальність, не покращують об’єкт, а позбавляють його початкової функції, не відображають, а перетворюють. Мистецтво перестає бути територією відпочинку і відволікання.

09-10-2023