UA

Онлайн-дискусія “Між минулим та минулим: що описує поняття історіографічного повороту в мистецтві”

У понеділок, 21 червня 2021 року, PinchukArtCentre та Минуле / Майбутнє / Мистецтво проведуть онлайн-дискусію “Між минулим та минулим: що описує поняття історіографічного повороту в мистецтві”. Трансляція відбудеться на сторінках Минуле / Майбутнє / Мистецтво та PinchukArtCentre у Facebook та розпочнеться о 16:00.
Поняття історіографічного повороту стало частіше використовуватись в Україні протягом останніх років. Хоча в цілому йдеться про тенденцію звернення сучасних митців до минулого, досі не існує узгодженого розуміння, що саме означає цей термін, а його інтерпретації викликають суперечки. Щоб обговорити “історіографічний поворот” в українському та міжнародних контекстах, учасники та учасниці проведуть дискусію на перетині історії, філософії та мистецтвознавства.

Illustration

У дискусії візьмуть участь:
● Оксана Довгополова, докторка філософських наук, членкиня Memory Studies Association, кураторка проєкту Минуле / Майбутнє / Мистецтво;● Нікіта Кадан, художник, учасник групи Р.Е.П., співзасновник кураторського й активістського об'єднання Худрада;● Лада Наконечна, художниця, учасниця групи Р.Е.П., співзасновниця кураторського й активістського об'єднання Худрада та Метод Фонду;● Борис Філоненко, арт-критик, редактор видавництва IST Publishing.
Учасники і учасниці дискусії зберуться в просторі експозиції Нікіти Кадана “Камінь б’є камінь” у PinchukArtCentre. Це є символічним, адже практика митця формується запитанням до минулого, тому термін історіографічний поворот використовується як самим художником, так і його критиками.
Робота з історичними матеріалами, власне архівування та архівне дослідження, прокреслення своїх відносин з певною темою минулого – важлива тенденція в мистецтві останніх років. Це легко спостерігати, але не так легко аналізувати та інтерпретувати. У дослідженнях, які торкаються цих тенденцій, існує декілька термінів, які описують різні сторони процесу. Це, наприклад, аналіз «архівного імпульсу» Гела Фостера та критика «історіографічного повороту» Дітера Роелстрате, який вперше вжив це словосполучення у статті The Way of the Shovel («Шлях лопати»).
В українському теоретичному просторі до цих понять зверталися різні дослідники, запустивши як низку некритичних запозичень, так і серйозні спроби прокреслити демаркаційні лінії. У глосарії проєкту Минуле / Майбутнє / Мистецтво – базовому словнику, який допомагає орієнтуватись в основних термінах дослідження пам'яті, – опубліковано статтю Бориса Філоненка щодо визначення «історіографічного повороту». Але поняття все ще перебуває у броунівському русі, тож назріла потреба у професійній розмові для прояснення його значення.
Минуле / Майбутнє / Мистецтво – це платформа культури памʼяті, що реалізує дослідницькі та освітні проєкти, а також публічну програму для залучення широкої аудиторії до роботи з минулим.
Проєкт існує з 2019 року та організував низку професійних міждисциплінарних дискусій, серед яких форум «Зона (не)відчуження» до 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи та публічна програма мистецького проєкту про єдність #брюдершафт. Платформою започатковано глосарій – словник понять і термінів, які використовуються в роботі з минулим і колективною пам'яттю. Кураторками проєкту є Оксана Довгополова та Катерина Семенюк.
Минуле / Майбутнє / Мистецтво втілено у партнерстві з forumZFD (Форум громадянської служби миру) в Україні.
Офіційний сайт: https://www.pastfutureart.orgFacebook-сторінка: https://www.facebook.com/past.future.artTelegram-канал: https://t.me/mmmystetstvo

14.06.2021