UA

PinchukArtCentre представив роботи українських художників різних поколінь на Art Basel

PinchukArtCentre представив роботи українських художників різних поколінь у публічному просторі на міжнародній художній ярмарці Art Basel з 14 по 19 червня 2022 року. Одинадцять диптихів з останньої серії фотографій Бориса Михайлова «Випробування смертю» розміщені на білбордах, фасадах і вхідних групах культурних інституцій Базеля (Швейцарія), а також у Ратуші. Куратором проєкту є Бйорн Гельдхоф, артдиректор PinchukArtCentre.
Публічний мистецький проєкт буде представлено разом із фільмовою програмою «Броненосець і катамаран», кураторкою якої є Ксенія Малих, керівниця Дослідницької платформи PinchukArtCentre.

Illustration

У програмі, яка щодня демонструється в Театрі Базель, представлені роботи Олександра Ройтбурда, а також фільми художників молодого покоління, Дани Кавеліної, Яреми Малащука та Романа Хімея, Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського й Відкритої групи, які створюють фрагментарний портрет сьогоднішньої України, вивчаючи її через власне тіло, травми та уяву.
Беат Янс, президент кантону Базель-Штадт: «Уряд кантону Базель-Штадт вітає ініціативу надати українським митцям дуже помітну платформу на Art Basel. Це дає важливий сигнал, щоб ми не забували про те, що триває війна і українське суспільство продовжує страждати через неї».
Бйорн Гельдхоф, артдиректор PinchukArtCentre: «Українці систематично обирали свободу, вони систематично обирали цінності, які всім нам дорогі. Мистецтво та українські митці були в авангарді цього вибору. Від гостро критичних та підривних фотографій Бориса Михайлова до молодшого покоління художників, які працюють з відео. Їхня робота сьогодні є частиною України – України, яка бореться за своє виживання та за наші спільні цінності».
Це спільний проєкт PinchukArtCentre, кантону Базель-Штадт, Art Basel, Фонду Бейелер; Театру Базель, Музею мистецтв Базеля, Кунстхалле в Базелі, Kaserne Basel; Кунстхаус Baselland, Haus der Elektronischen Künste, Liste та ярмарку художньої літератури «I Never Read» у Базелі.
Щоб переглянути всі локації «Випробування смертю», відвідайте: bit.ly/BorisMikhailov_Map
Фільмова програма «Броненосець і катамаран»:
Фільмова програма безперервно демонструватиметься у фойє Театру Базель щодня з 11:00 до 18:00 з вівторка, 14 червня, до неділі, 19 червня 2022 року. Вхід вільний.
Олександр Ройтбурд, «Психоделічне вторгнення броненосця «Потьомкін» у тавтологічні галюцинації Сергія Ейзенштейна» (1998), 9’17”
Ярема Малащук і Роман Хімей, «Мандрівник» (2022), 8’52”
Даніїл Ревковський і Андрій Рачинський, «Брязкання, суперечка, стукіт і булькання», (2020), 10’
Відкрита група, «Виключно для внутрішнього використання» (2015), 8'23"
Дана Кавеліна, «Шість років ми воювали, потім засипало снігом, а навесні поставили пам’ятник герою» (2020), 3’16”
Список художників
Борис Михайлов народився у 1938 року та зростав у Радянській Україні. Його ранні роботи створювалися на межі політичних і соціальних норм та досліджували ліміти того, що можна назвати забороненими образами в радянські часи. Михайлов був свідком розпаду Радянського Союзу та відродження незалежної України. Усе своє життя він присвятив відстеженню історичних подій і їхніх наслідків. За своєю суттю Михайлов є критичним оповідачем, який допомагає більш глибоко й комплексно розуміти реальність.«Випробування смертю» (2017–2019) складається з понад 150 парних образів, у яких художник поєднує свій виразний автобіографічний голос із похмурим соціальним передчуттям. Перебираючи свій архів перформативної фотографії та сліди пережитків Радянського Союзу, він створює серію візуальних поем, зазираючи в очі власному життю – і смерті Радянського Союзу.
Олександр РойтбурдОлександр Ройтбурд (1961–2021) був учасником Нової української хвилі та співзасновником теорії українського трансавангарду. Працював художником та інсталятором, зокрема, із відео- та фотопроєктами. Належить до першої хвилі пострадянських українських митців.
Ярема Малащук і Роман ХімейЯрема Малащук та Роман Хімей, які живуть у м. Коломия, працюють на межі візуального мистецтва та кіно як художники, режисери та оператори. У своїй творчості вони досліджують образ натовпу, як окремого персонажа історії та культури. У 2018 році вони отримали Спеціальну премію, а в 2020 році стали лауреатами головної премії Премії PinchukArtCentre.
Даніїл Ревковський та Андрій РачинськийДаніїл Ревковський та Андрій Рачинський — харківські художники, які займаються відео, фотографією та інсталяцією. Закінчили Харківську державну академію дизайну та мистецтва. Їхня співпраця розпочалася у 2012 році. Вони брали участь у багатьох проєктах та виставках, зокрема «Війна написів», OFF/FORMAT, Брно, Чехія (2019), «Сажа», EFTI, Мадрид, Іспанія (2019), Друга національна бієнале молодого мистецтва, Харків, Україна (2019), виставка номінантів премії PinchukArtCentre 2018. Вони є володарями Призу громадськості Премії PinchukArtCentre 2020.
Відкрита групаВідкрита група була заснована в серпні 2012 року у Львові шістьма художниками: Євгеном Самборським, Юрієм Білеєм, Антоном Варгою, Олегом Перковським, Павлом Ковачем і Станіславом Туриною. Постійними учасниками групи з 2019 року є: Юрій Білей (проживає у м. Вроцлав), Павло Ковач (проживає у м. Львів), Антон Варга (проживає у м. Нью-Йорк). До основного складу Відкритої групи також можуть входити й інші люди на час проведення проєкту, у якому вони беруть участь. Робота Відкритої групи ґрунтується на дослідженні взаємодії та комунікації між людьми, художниками, ситуацією та простором.
Дана КавелінаДана Кавеліна народилася в 1995 році в Мелітополі, закінчила у 2018 році магістратуру Національного технічного університету України, факультет книжкової графіки. Працює з анімацією та відео, а також інсталяцією, живописом та графікою. В основному працює над темою військового насильства, використовуючи гендерну перспективу, а також колективну травму та пам’ять. У 2018 році анімаційний фільм «Про Марка Львовича Тюльпанова, який говорив із квітами» отримала Спеціальний приз журі ОМКФ, Одеса, Україна; у 2020 році фільм «Лист до голуба» увійшов до програми «Війна і кіно» журналу «e-flux».


13.06.2022