UA

PinchukArtCentre видав книгу «Камінь б’є камінь» з нагоди персональної виставки Нікіти Кадана

PinchukArtCentre видав книжку «Камінь б’є камінь» з нагоди однойменної персональної виставки Нікіти Кадана, організованої в контексті діяльності Дослідницької платформи PinchukArtCentre. Вона складається з текстів Уїлєама Блейкера, Бйорна Гельдхофа, Катерини Міщенко та Катерини Яковленко, які розповідають про художню практику Нікіти Кадана та про роботи, представлені на виставці, а також розкривають теми історії та пам'яті, мистецької інтерпретації минулого й насилля та актуалізації авангардної спадщини сьогодення.
У центрі творчості художника Нікіти Кадана лежить історичне минуле в формі ідеологій, мистецтва та актів політичного насилля. Він занурюється в роботи (українського) авангарду та взаємодіє з історією минулого сторіччя в Україні.

Illustration

З гострим відчуттям актуальності Кадан говорить про історію як про актуальне сьогодення. Проте виставка виходить за рамки історичних фактів, розглядаючи політичне насилля, закладене в бінарні світогляди. І робить предметом художнього висловлювання саме питання пам'яті, демонструючи та протиставляючи політичні рани, які були їй спричинені.

Книжку можна придбати в онлайн-магазині Yakaboo.

Виставка відкрита для відвідування до 15 серпня 2021 року в PinchukArtCentre. Графік роботи: з вівторка по неділю, з 12.00 до 21.00. Вхід вільний.

Куратор виставки: Бйорн Гельдхоф.
Асистентка куратора та упорядниця книжки: Катерина Яковленко.
Архітекторка та дизайнерка експозиції: Дана Косміна.
Тексти: арт-директор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, дослідник та дослідниці сучасного мистецтва Уїлєам Блейкер, Катерина Міщенко та Катерина Яковленко.
Переклад: Ірина Гоял, Сергій Войналович.
Редакторка українського тексту: Ярина Цимбал.
Редактор англійського тексту: Клеменс Пул.
Дизайн та верстка: Альона Соломадіна.
У книжці використано фотографії Максима Білоусова.

Нікіта (Микита) Кадан народився в Києві в 1982 році. У 2007 році закінчив Національну Академію Образотворчого Мистецтва і Архітектури, де навчався на відділенні живопису у майстерні монументального мистецтва. Нікіта Кадан – член групи художників Р.Е.П. (революційний експериментальний простір) з 2004 року, і співзасновник кураторського й активістського об'єднання Худрада, що існує з 2008 року. Він є володарем головної Премії PinchukArtCentre 2011 року та спеціальної премії Future Generation Art Prize 2014 року. Брав участь у Венеційській, Стамбульській, Київській, Пусанській бієнале. Роботи Нікіти Кадана входять до колекцій таких музеїв як Pinakothek der Moderne (Мюнхен), музей сучасного мистецтва MUMOK (Відень), музей сучасного мистецтва MuHKa (Антверпен), Музей сучасного мистецтва Варшави (Польща), Музей військової історії (Дрезден), Національний художній музей (Київ).

13.08.2021