UA

PinchukArtCentre представив роботи українських митців на форумі YES

Експозиція творів сучасного мистецтва є характерною рисою форуму YES, який вже понад 18 років супроводжує різноманітні дискусії суспільно-політичного характеру художніми роботами. Вони не тільки візуально підтримують наратив форуму, а й сприяють глибшому сприйняттю тем, які обговорюються під час YES.
В межах форуму 2023 року були представлені роботи української мисткині Жанни Кадирової, а також Яни Кононової та Мстислава Чернова.

Illustration

Яна Кононова, «Ізюмський ліс»
15 вересня 2022 року біля нещодавно звільненого українськими військами Ізюма виявили масові поховання. Рятувальники разом зі слідчо-оперативними групами ексгумували тіла та розпочали кропітку роботу зі встановлення кількості загиблих українських чоловіків, жінок та дітей, часто знаходячи докази страти російськими окупантами.
Це зображення карбує акт виявлення. Воно фіксує виснаження та відчай, що їх поділяє вся нація, після чергового жахливого відкриття.
Це пам’ять про тих безіменних і незнайдених, кого ми втратили.
Це суворе нагадування про російські воєнні злочини, що відбуваються з початку війни, — як на підконтрольній Україні території через постійні ракетні обстріли, так і в тилу ворога, на окупованих територіях, де щодня вбивають, катують чи викрадають українців та українок лише за те, що вони українці.
Жанна Кадирова, із серії «Вилучення даних»
Це свідчення війни.
24 лютого російські війська здійснили спробу за кілька днів окупувати Київ. Вони підійшли впритул, дійшли до околиць міста, зайняли сусідні міста, такі як Буча, Ірпінь та Гостомель.
Абстрактна робота під назвою «Вилучення даних» є справжнім шматком дороги з Ірпеня, що був вилучений невдовзі після звільнення міста. Це прямокутний виріз асфальту з Гостомельського шосе, уражений снарядом під час битви за Київ. Це вилучений шрам із тепер уже звільненого міста.
Робота служить пам’ятником про лихоліття та руйнування, принесені російськими окупантами. Але також вона відзначає героїзм воїнів і мешканців, які захищали та визволяли свої домівки від загарбників.
Жанна Кадирова, із серії «Безпечна війна»
Білий куб, мінімалістична форма, свідчення війни.
«Безпечна війна», що вперше була представлена австрійській публіці, перетворює знайдені металеві листи, посічені снарядами, на абстрактні скульптури. Пофарбовані в стерильний білий колір, вони іронічно догоджають смаку західної аудиторії, роблячи свідчення війни менш тривожними.
Цією роботою Кадирова критикує ставлення деяких західних країн до України, які заявляють про підтримку, водночас намагаючись ігнорувати сувору реальність, із якою країна мусить стикатися щодня, і дозволяючи російську пропаганду, захищаючи деякі з їхніх інтересів.
Жанна Кадирова, «російська ракета»
У той час як «Безпечна війна» демонструє свідчення війни, робота «російська ракета» вписує вигадану російську ракету в краєвиди країн, які відвідує художниця.
Цей справжній фейк, який також існує у вигляді проєкту в соціальних мережах, приносить незаперечне відчуття небезпеки та прихованої загрози в кожну із цих країн.
«російська ракета» озвучує ризики, з якими зіштовхнуться всі країни в разі перемоги росії, і водночас позначає їх як зацікавлені сторони в цій війні.
Мстислав Чернов, Костянтинівка, Донецька область, Україна, 6 вересня 2023 року
російська ракета, що вдарила по сходу України в середу, перетворила відкритий ринок на вогняну, почорнілу руїну, де заплакані цивільні шукали своїх близьких серед понівечених, обгорілих тіл, розкиданих на землі.
У результаті одного з найсмертоносніших ударів росії за останні місяці, вибух у місті Костянтинівка забрав життя щонайменше 17 людей і поранив щонайменше 32, — заявили українські офіційні особи.
«Тут не було військової цілі. Це мирний район у центрі міста», — тремтячим голосом сказав Стефан Словак, який живе в Костянтинівці. Позаду нього були залишки ринку, де посеред вулиці, біля охоплених полум’ям автомобілів, виднілися обвуглені тіла, на яких все ще горів одяг. За ринковою яткою зі свіжою петрушкою рятувальники знайшли жінку в цивільному одязі з закривавленою головою.
Фотографії надані Фондом Віктора Пінчука ©2023. Фотограф Сергій Іллін
https://www.dropbox.com/scl/fo/06owu3i174h20iiypelrk/h?rlkey=lx7ro245wbirmmfzs55j6akt0&dl=0

11.09.2023