UA

PinchukArtCentre підтримав виставку «В очах бурі: Модернізм в Україні, 1900-1930-ті роки» в Мадриді

Місце проведення: Національний музей Тіссена-Борнеміза, Пасео дель Прадо, 8, Мадрид
Тривалість виставки: 29 листопада 2022 - 30 квітня 2023
Куратори: Костянтин Акінша, Катя Денисова, Олена Кашуба-Вольвач

30 листопада 2022 року, Мадрид — PinchukArtCentre у партнерстві з «Музеями для України» та під патронатом Офісу Президента України та Міністерства культури Іспанії підтримав виставку «В очах бурі: Модернізм в Україні, 1900-1930-ті роки» в Національному музеї Тиссена-Борнеміза, Мадрид.

Illustration

Виставка представляє передове мистецтво, створене в Україні в перші десятиліття 20-го століття, демонструючи тенденції, що варіюються від фігуративного мистецтва до футуризму та конструктивізму. Найповніше на сьогоднішній день дослідження українського сучасного мистецтва — з багатьма досі не експонованими роботами з Національного художнього музею України, Музею театрального, музичного та кіномистецтва України, Національного музею Тіссена-Борнеміза та інших приватних колекцій — виставка демонструє динамізм та розмаїття мистецької сцени в Україні та реконтекстуалізує особливу роль українських митців у ширшому європейському авангарді.
Твори мистецтва, представлені на виставці, були доставлені з Києва до Національного музею Тіссена-Борнеміза в Мадриді під охороною конвою, який залишив столицю України рано вранці 15 листопада 2022 року, всього за кілька годин до одного з найжахливіших днів бомбардувань Києва з початку війни. Вантажівки завантажувалися в умовах секретності, щоб захистити найбільше перевезення культурної спадщини України на сьогоднішній день, і на них чекала небезпечна подорож через райони несподіваного потужного ракетного обстрілу, включаючи місто Львів, а потім до польського кордону в Рава-Руська, саме тоді, коли ракета, що сколихнула світ, впала в Польщі за 50 км від нього. Колона прибула до Національного музею Тіссена-Борнеміза в Мадриді в неділю 20-го числа і залишається найбільшим на сьогоднішній день легальним транспортуванням творів мистецтва з країни, охопленої війною. Роботи експонуватимуться в Мадриді до квітня 2023 року, після чого виставка вирушить до кельнського Музею Людвіга.
Розвиток українського модернізму відбувався на складному соціально-політичному тлі розпаду імперій, Першої світової війни, революцій 1917 року з подальшою Війною за незалежність України (1917-21 рр.) та створенням Української Радянської Соціалістичної Республіки. Нещадні сталінські репресії проти української інтелігенції призвели до ув'язнення в ГУЛАГах і страти письменників, театральних режисерів і художників, а Голодомор, штучний голод 1932-33 років, вбив мільйони українців.
Незважаючи на ці трагічні обставини, українське мистецтво того періоду пережило справжнє відродження творчих експериментів. Виставка «В очах бурі» відтворює цей важливий, хоча й маловідомий на Заході розділ європейського модернізму, демонструючи близько 70 робіт у багатьох жанрах, від олійних полотен та ескізів до колажів та театральних сценографій. У суворій хронологічній послідовності на виставці представлені роботи таких майстрів українського модернізму, як Олександр Богомазов, Василь Єрмілов, Віктор Пальмов та Анатоль Петрицький. Досліджуючи поліфонію стилів та ідентичностей, виставка включає неовізантійський живопис послідовників Михайла Бойчука та експериментальні роботи членів Культурної Ліги, які прагнули просувати своє бачення сучасного українського та їдишського мистецтва відповідно. На ній представлені роботи Казимира Малевича та Ель Лисицького — квінтесенції світового авангарду, які працювали в Україні та залишили значний слід у розвитку вітчизняного мистецтва. На виставці також представлені роботи всесвітньо відомих художників, які народилися і починали свій творчий шлях в Україні, але стали відомими за її межами, серед яких Олександра Екстер, Володимир Баранов-Россіне, Соня Делоне.
Під час офіційного відкриття виставки Президент України Володимир Зеленський виступив з відеозверненням, у якому, зазначив: «На цій виставці ви можете побачити українське мистецтво, яке було створене у страшні для України та для всієї Європи часи, у 20-30-х роках ХХ століття. Тоді терор намагався підкорити Європу, як і зараз. Тоді терор намагався панувати, як і зараз. Але так само, як і в 20-му столітті, людяність повинна перемогти і зараз. Так само, як і тоді, культура повинна перемогти. Війна за свободу не може бути виграна лише силою зброї. Ось чому економічна підтримка має значення. Ось чому має перемогти правда. Саме тому, як ніколи, нам потрібно дати можливість говорити. Сказати те, що не можна сказати жодною іншою мовою, а тільки мовою мистецтва. Я вірю, що ця виставка розповість про те, що росія намагається зараз знищити війною. Я вірю, що ця виставка розкаже, наскільки Україна пов'язана з Європою. Я вірю, що ця виставка покаже вам, чому ви повинні відвідати Україну, коли ми повернемо мир.»
Франческа Тіссен-Борнеміза, засновниця організації «Музеї для України», заявила: «З кожним днем стає все зрозуміліше, що війна Путіна проти України — це не лише захоплення території, але й контроль над національним наративом та культурною спадщиною. Ця виставка має на меті відновити історію модернізму в Україні та повернути його в контекст розвитку як національної культури України, так і європейського мистецтва першої половини 20 століття. У той час, коли історія повторюється, ця виставка є потужним нагадуванням про те, наскільки ми близькі до нової катастрофи.»
Ми хотіли б подякувати компаніям Kunstrans та hasenkamp group за їхню мужність та професіоналізм під час надзвичайно складного транспортування творів мистецтва з Києва до Мадрида.
Контакти для запитів ЗМІ:Scott & CoNina Sandhaus-Martin moc.ocdna-ttocs%40anin
Примітка для редакторівПерелік художників, представлених на виставці: Володимир Баранов-Россіне, Олександр Богомазов, Михайло Бойчук, Тимофій Бойчук, Давид Бурлюк, Володимир Бурлюк, Соня Делоне, Марко Епштейн, Олександра Екстер, Семен Йоффе, Костянтин Єлева, Василь Єрмілов, Кирило Гвоздик, Микола Касперович, Борис Косарєв, Ель Лисицький, Казимир Малевич, Вадим Меллер, Іван Падалка, Віктор Пальмов, Анатолій Петрицький, Іссахар Бер Райбек, Василь Седляр, Олександр Сиротенко, Олександр Хвостенко-Хвостов, Мануїл Шехтман.
Костянтин АкіншаНезалежний мистецтвознавець, куратор і журналіст, Костянтин Акінша отримав премію Георга Полка за репортажі про культуру в 1991 році. Серед його кураторських проєктів: «Російський модернізм: Перехресні течії німецького та російського мистецтва, 1907-1917» (Neue Galerie, Нью-Йорк, 2015), «Перманентна революція: Українське мистецтво сьогодні» (Музей Людвіга, Будапешт, 2018) та «Між вогнем і полум'ям: українське мистецтво сьогодні» (Semperdepot, Akademie der Bildenden Künste, Відень, 2019). Акінша є директором-засновником Avant-Garde Art Research Project (Велика Британія) та автором кількох книг, серед яких «Beautiful Loot: Радянське пограбування мистецьких скарбів Європи» (1995).
Катя ДенисоваАспірантка Інституту мистецтв Курто, Лондон. Досліджує вплив соціально-політичних чинників на мистецтво України початку ХХ століття. Вона брала участь у серії подкастів H-SHERA, ArtHist та Dash Arts, а також у журналах Arts, Art & the Public Sphere та immediations.
Олена Кашуба-ВольвачЗавідувачка відділу мистецтва ХІХ - початку ХХ століття Національного художнього музею України (НХМУ). Здобула ступінь кандидата мистецтвознавства в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України, була старшим науковим співробітником Національної академії мистецтв України. Авторка численних статей та видала кілька книг, зокрема «Олександр Богомазов: Автопортрет» (2012), «Українська академія мистецтв: Коротка історія» (2015) та «Мистецькі сторінки нової генерації, 1927-1930» (2016). У 2019-20 роках Кашуба-Вольвач була куратором багатопрофільної виставки «Олександр Богомазов: Художня лабораторія».
Національний музей Тіссена-БорнемізаУ Національному музеї Тіссена-Борнеміза зберігається одна з найкращих і найрізноманітніших колекцій західного живопису. Ван Ейк, Дюрер, Тиціан, Караваджо, Рубенс, Рембрандт, Каналетто, Моне, Дега, Морізо, Сезанн, Ван Гог, Пікассо, Кірхнер, Кандинський, Гончарова, О'Кіф, Хоппер, Далі, Поллок - це лише деякі з імен у довгому списку великих майстрів, представлених у його фондах. Придбана іспанською державою у 1993 році, приватна колекція Тіссена-Борнемізи з самого початку була задумана як масштабна музейна збірка. Її енциклопедичне зібрання надає огляд західного живопису і охоплює більшість європейських та американських стилів від XIV до ХХ століття. Незважаючи на те, що картини були придбані протягом трьох поколінь і налічують не більше тисячі, значна частина з них є шедеврами.
Музеї для України«Музеї для України» — це нагальна ініціатива, сформована з метою захисту, збереження та відзначення культурних об'єктів та колекцій України. Заснована Франческою Тіссен-Борнемізою та підтримана провідними європейськими та міжнародними музеями, галереями, а також відомими кураторами та партнерами, коаліція має дві основні мети: захистити та зберегти культурні об'єкти та музейні колекції в Україні, а також закликати європейські та інші міжнародні музеї організовувати виставки, перформанси, читання та покази мистецьких творів з України на знак солідарності.
Франческа Тіссен-БорнемізаЗасновниця та голова Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21), Франческа Тіссен-Борнеміза є активісткою, філантропкою та меценаткою. Керуючись вірою у здатність мистецтва слугувати агентом змін, Тиссен-Борнеміза протягом усієї своєї кар'єри підтримувала митців у виробництві та створенні нових робіт, які сприяють залученню до найактуальніших питань сучасності. Її стійка прихильність до культурної сфери продовжує давню традицію колекціонування та філантропії в сім'ї Тіссен, що сягає корінням у глибину поколінь. У березні 2022 року вона заснувала ініціативу «Музеї для України» разом з коаліцією музейних професіоналів та прихильників.
PinchukArtCentre був заснований у вересні 2006 року бізнесменом і філантропом Віктором Пінчуком. Артцентр є одним з найбільших і найдинамічніших приватних центрів сучасного мистецтва в Центральній і Східній Європі. PinchukArtCentre став міжнародним хабом сучасного мистецтва, що розвиває українську артсцену і генерує критичний публічний дискурс для суспільства в цілому. За час існування артцентр відвідали понад 3 мільйони осіб.
Вже понад 15 років PinchukArtCentre створює можливості для вільного доступу до нових ідей, оцінок та емоцій. Його програма виставок досліджує національну ідентичність у контексті міжнародних викликів. Він залучає громадськість до динамічного діалогу через цілу низку освітніх та публічних заходів.
У 2016 році PinchukArtCentre заснував Дослідницьку платформу – новаторський проєкт, метою якого є створення живого архіву українського мистецтва від початку 80-х років до сьогодні. Результати досліджень постійно представляються громадськості в рамках виставок, публікацій та дискусій.
У той же час, артцентр інвестує в майбутнє покоління, надаючи премії молодим художникам до 35 років – Future Generation Art Prize та Премію PinchukArtCentre – які перетворили інституцію на провідний центр для найкращих молодих художників з усього світу, а також створили можливості для розвитку нового покоління в Україні.
PinchukArtCentre розташований у Києві у старовинному архітектурному ансамблі Бессарабського кварталу, який був відреставрований на початку ХХІ ст. Архітектурний проєкт та дизайн внутрішнього простору були розроблені французьким архітектором Філіпом Кіамбареттою. На сьогоднішній день артцентр займає 6 поверхів, об'єднуючи виставкові зали на чотирьох поверхах, бібліотеку, освітню кімнату, книжковий магазин, зал video-lounge та кафе. Загальна площа артцентру складає понад 3000 кв.м.


03.12.2022