UA

PinchukArtCentre та бельгійські мистецькі інституції проводять спільну освітню програму для українських біженців «Українці для українців»

PinchukArtCentre у партнерстві з Музеєм сучасного мистецтва M HKA (Антверпен, Бельгія) розпочинають спільну освітню програму для українських біженців «Українці для українців». Вона покликана підтримати сім'ї в Бельгії, які були вимушені покинути свої домівки, рятуючись від російської агресії проти України. Вона реалізується в межах мистецького проєкту «Уяви Україну», який є продовженням боротьби PinchukArtCentre на культурному фронті проти війни росії в Україні.
Програма «Українці для українців» – це серія арттерапевтичних занять, спрямованих на творчий розвиток дітей з проговоренням болісних і травматичних тем, а також на сприяння взаємній підтримці та єднанню з іншими вимушеними переселенцями.

Illustration

Українські волонтерки, які задіяні в роботі з біженцями, проходять спеціальне навчання, отримуючи психологічні поради та покрокові інструкції з проведення занять від керівниці програм PinchukArtCentre Ольги Шишлової та менеджерки освітніх програм Валерії Дегтярьової.Участь у воркшопах безкоштовна за попередньою реєстрацією.
Розклад занять:1. Брюссель (7, 14, 21, 28 травня): Центр сучасного мистецтва Wiels.Реєстрація за посиланням.2. Антверпен (7, 14, 21, 28 травня): Музей сучасного мистецтва M HKA.Реєстрація за посиланням.3. Левен (7, 14, 21, 28 травня): Художній музей M Leuven.Реєстрація за посиланням.4. Мехелен (14, 28 травня): Простір сучасного мистецтва De Garage в Museum Hof van Busleyden.Реєстрація за посиланням.5. Гент (14, 21, 28 травня): Музей сучасного мистецтва S.M.A.K.Реєстрація за посиланням.6. Тюрнхаут (21, 28 травня): Культурний центр De Warande.Реєстрація за посиланням.
PinchukArtCentre також продовжує свій освітній проєкт «Майстерня можливостей» для людей з особливостями розвитку (від 12 років) в онлайн-форматі. В межах проєкту учасники вирішують конкретні творчі задачі разом із художниками. Майстерня дає можливість учасникам проекту використати свої знання і вміння на практиці, усвідомити результати своєї роботи, отримати новий досвід та поспілкуватись. У зв'язку з війною росії проти України заняття проходять онлайн. Якщо ви бажаєте долучитись до програми, просимо заповнити форму за посиланням.
«Уяви Україну» – амбітний проєкт, який має на меті вийти за межі нагальних потреб сьогодення, якими б гострими вони не були. Його ціль - створити ширший простір для міркувань та оцінити перспективи майбутнього. Європі необхідно звернути більшу увагу на Україну, на її прямолінійність і складність, на її можливості та перспективи. Взаєморозуміння між Європою та Україною має зростати.
Проєкт відкрився трьома виставками, які представляють роботи українських художників із колекції Фламандської спільноти: «Уяви Україну. Мистецтво як критичне ставлення» в M HKA (6 травня – 21 серпня 2022 року), «Уяви Україну. Великі та маленькі історії» в Bozar Council Room (6 травня – 21 червня 2022 року) та «Художник як свідок» у центрі Parliamentarium Європейського парламенту (6 травня – 30 вересня 2022 року). Ці виставки є вихідними пунктами для простору міркувань про минуле, сьогодення і майбутнє України як частини Європи.
Виставка в Європейському парламенті присвячена ідеї митця як свідка, експозиція в центрі Bozar протиставляє великі історичні наративи повсякденності людського життя, а твори, відібрані для музею в Антверпені, дозволяють поглянути на мистецтво як на інструмент критики.
Куратори виставок: директор Музею сучасного мистецтва M KHA Барт де Баре та артдиректор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф.


13.05.2022