UA

Лекція Остапа Сливинського «Човен зі слів»

Остап Сливинський

Запрошуємо на лекцію Остапа Сливинського «Човен зі слів» в межах публічної програми до виставки «Я з тобою».
Подія відбудеться у четвер 2 травня о 19:00 у просторі виставки на 4-му поверсі PinchukArtCentre. Вхід вільний за попередньою реєстрацією: https://forms.gle/DiS3H3UKrLH7pavc8
Міжнародна групова виставка «Я з тобою» про вміння співпереживати актуалізує питання «Як змінюються наші здатність до емпатії та уміння слухати історії інших?».
Під час лекції Остап Сливинський звернеться до лінгвістичного аспекту емпатії, і поділиться думками про те, як розуміння специфіки мовних особливостей може сприяти формуванню простору взаєморозуміння та більш чутливого середовища.  ● Чому ми не існуємо поза оповіддю? Як оповідь творить особистість і спільноту?● Як змінюється мова під впливом травми? Як звичними словами можна мимоволі завдати болю, а іншими – несподівано додати сил?● Як прийняти чуже мовчання? І коли воно допомагає, а коли – шкодить?● Що означає «говорити крізь травму»? І як пояснити свій біль іншим? Як перекласти його мовою спільнот, які не зазнали травм, співмірних із нашими, або зазнали їх дуже давно?
Остап Сливинський – поет, перекладач, есеїст, літературознавець. Автор п’яти поетичних збірок українською, десять збірок вийшли в перекладах іноземними мовами. Автор ідеї і укладач літературно-документальної книги «Словник війни» (2023). Перекладає художню і наукову літературу з англійської, білоруської, болгарської, македонської, польської мов. Отримав кілька літературних і перекладацьких нагород, серед яких – Премія Посольства Республіки Польща в Україні за найкращий переклад року з польської мови (2007), Премія Губерта Бурди для молодих поетів зі Східної та Центральної Європи (2009), спеціальнa відзнакa Премії Львова – Міста літератури ЮНЕСКО (2020). Упорядник двомовної українсько-болгарської антології «Український поетичний авангард» (2018), антології сучасної есеїстики “Ковчег «Титанік». 20 есеїв про людство зразка 2020-го" (2020), збірки «Поміж сирен. Нові вірші війни» (2023). Ініціатор і куратор фестивалю-воркшопу для молодих авторів «Прописи».Викладач Українського Католицького Університету, дослідник історії літератур Центрально-Східної Європи ХХ і ХХІ століття. Віце-президент Українського ПЕН.

29.04.2024